بعد از اولین کامی که از سیگار می گیرید در عرض 10 ثانیه، مواد شیمیایی سمی موجود در دود تنباکویی که در سیگار وجود دارد به مغز، قلب و سایر اندامها میرسد. مواد شیمیایی تقریباً به تمام اعضای بدن شما آسیب می رسد و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را افزایش می دهد. از عوارض سیگار همچنین به تاثیر بدی که روی ظاهرتان و افرادی که بهتان نزدیک هستند تأثیر می گذارد.
سیگار از مهمترین عامل قابل پیشگیری بیماری و مرگ زودرس می باشد.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، میزان مصرف سیگار در آمریکا از 20.9 درصد در سال 2005 به 13.7 درصد در سال 2018 کاهش یافته است. هر چه میزان مصرف سیگار کمتر میشود تعداد افراد سیگاری ای که سیگار را ترک کرده اند افزایش می یابد.
مهم نیست که چگونه آن را می کشید، تنباکو برای سلامتی شما خطرناک است. موادی که استنشاق میکنید فقط روی ریههای شما تأثیر نمیگذارند. آنها می توانند کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهند.
در دو صورت عوارض سیگار به افراد آسیب می زند:
- خود فرد سیگار بکشد.
- اطرافیان فرد سیگار بکشند.
در این مقاله ویپ راما عوارض سیگار برای سلامتی را شرح خواهد داد.
چگونه تنباکو به بدن شما آسیب می رساند؟
مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو می تواند به طریق مختلف به بدن شما آسیب برساند. مثلا:
- مونوکسید کربن قلب شما را از اکسیژنی که برای پمپاژ خون در بدن شما نیاز دارد محروم می کند. با گذشت زمان، به علت تورم هوای کمتری وارد ریه های شما می شود.
- ماده چسبنده ای بوجود می آید که ریه ی شما را می پوشاند.
- فنل ها به سلول هایی که پوشش مجاری هوایی شما را تمیز می کنند و از آنها در برابر عفونت محافظت می کنند آسیب میزند.
- مواد شیمیایی سرطانزا با ایجاد رشد غیر طبیعی در سلول های شما می تواند منجر به سلول های سرطانی شود.
- آمونیاک و فرمالدئید چشم، بینی و گلو را تحریک می کند.
- ذرات ریز موجود در دود تنباکو در گلو و ریه های شما تحریک ایجاد می کند و باعث می شود که به سرفه سیگاری مبتلا شوید. در نهایت مخاط بیشتری تولید میشود و ریه را نیز درگیر مشکلاتی می کند.
سیگار علاوه بر آسیبی که به ریه ها وارد می کند، باعث حملات قلبی، سکته مغزی و بسیاری از انواع سرطان می شود. به طور متوسط افراد سیگاری 10 سال کمتر از افراد غیر سیگاری عمر می کنند. علاوه بر این ها، از عوارض سیگار به پیری زودرس پوست و افزایش خطر ناتوانی جنسی و ناباروری میتوان اشاره کرد.
عوارض سیگار بر ریه
سیگار خطر ابتلا به سرطان ریه را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. افزایش خطر برای مردان 25 برابر و برای زنان 25.7 برابر است.
تقریباً 9 مورد از 10 مرگ افراد مبتلا به سرطان ریه به علت مصرف سیگار است.
سیگار می تواند آسم را تحریک یا تشدید کند.
عوارض سیگار بر مغز
سیگار کشیدن می تواند احتمال سکته مغزی را 2 تا 4 برابر افزایش دهد که در نهایت میتواند منجر به مرگ شود.
سیگار و سرطان
سیگار می تواند تقریباً در هر نقطه از بدن باعث سرطان شود. شامل لب ها، زبان، دهان، بینی، مری، گلو، معده، کبد، کلیه، پانکراس، مثانه، خون، دهانه رحم، آلت تناسلی و مقعد و… می باشد.
عوارض سیگار روی مادران
سیگار کشیدن می تواند باردار شدن را برای خانم ها دشوارتر کند. همچنین می تواند بر سلامت کودک قبل و بعد از تولد اثر بگذارد. از جمله خطراتی که با سیگار کشیدن افزایش می یابند:
- زایمان زودرس
- زایمان جنین مرده (مرگ نوزاد قبل از تولد)
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- حاملگی خارج رحمی
- ایجاد شکاف های دهانی در نوزادان
سیگار همچنین می تواند بر اسپرم مردان تأثیر بگذارد و باروری را کاهش دهد و همچنین خطر نقص های مادرزادی و سقط جنین را افزایش دهد.
عوارض سیگار بر استخوان ها
سیگار کشیدن تراکم استخوان ها را کاهش می دهد و استخوان ها را ضعیف تر و شکننده تر می کند. سیگار کشیدن همچنین در روند بهبود استخوان پس از شکستگی اختلال ایجاد می کند.
افرادی که سیگار میکشند از مشکل وزن کمتر بدن و توان کمتر برای انجام تمرینات بدنی رنج می برند.
سیگار بر روی استخوان زنان بیشتر از مردان تأثیر می گذارد. زنان بیشتر مستعد پوکی استخوان و شکستگی استخوان هستند.
سیگار کشیدن نه تنها برای سلامتی مضر است بلکه روی ظاهر فرد هم تاثیر می گذارد:
- لکه های زرد قهوه ای روی انگشتان، زبان و دندان ایجاد می کند.
- ریسک خراب شدن دندان و بوی بد دهان را افزایش می دهد.
- باعث ایجاد چین و چروک زودرس بر روی پوست می شود.
چرا باید سیگار را ترک کنم؟
- برای اینکه طولانی تر زندگی کنید، احساس بهتری داشته باشید و پول بیشتری را ذخیره کنید برای فعالیت و چیز هایی که به آن ها علاقه دارید. همچنین از اطرافیان خود در برابر عوارض سیگاری که به آن ها وارد می کنید مراقبت خواهید کرد. بودن در کنار افرادی که سیگار می کشند مضر است، به ویژه برای کودکان و جوانان.
- دوستان و خانواده شما نیز سالم تر خواهند بود. افرادی که در معرض دود سیگار قرار می گیرند خطر ابتلا به بیماری های مشابه سیگاری ها آن ها را نیز تهدید می کند. دود سیگار به ویژه برای نوزادان و کودکان خطرناک است زیرا ریه های آنها در حال رشد است و در برابر تنفس مواد سمی بسیار آسیب پذیرتر است.
- هیچ وقت برای ترک دیر نیست، مهم نیست که چند سال است که سیگاری هستید. به ریه های خود کمک می کنید، حتی اگر در سن بالای 60 سالگی سیگار را ترک کنید. اگر در 30 سالگی سیگار را ترک کنید، احتمالا 10 سال بیشتر عمر خواهید کرد.
- ترک سیگار یک راه کلیدی برای محافظت از سلامت فرزندان شما در دراز مدت است. اگر والدین سیگاری باشند، کودکان آن ها چهار برابر بیشتر احتمال دارد که به سمت سیگار متمایل شوند.
- پس انداز خواهید کرد. هزینه ای که روزانه برای سیگار پرداخت می کنید را میتوانید ذخیره کنید.
عوارض سیگار علاوه بر اینکه روی سلامتی شما تاثیر میگذارد برای محیط زیست نیز مضر است. استعمال دخانیات و صنعت تنباکو باعث تخریب جنگلها، فساد و… میشود.
روش های کاهش اثرات
استفاده از سیگار های الکترونیکی(ویپ-پاد)
سیگار های الکترونیکی وسیله ای هستند که به شما این امکان را می دهند نیکوتین را در بخار به جای دود تنفس کنید.
سیگار های الکترونیکی تنباکو را نمی سوزانند و قطران یا مونو اکسید کربن، دو عنصر مضر موجود در دود تنباکو، تولید نمی کنند.
سیگار های الکترونیکی با حرارت دادن مایعی که معمولاً حاوی نیکوتین، پروپیلن گلیکول و یا گلیسیرین گیاهی و طعمدهنده است، کار میکنند.
آیا سیگار های الکترونیکی به من در ترک سیگار کمک می کنند؟
هزاران نفر در بریتانیا قبلاً با کمک سیگار الکترونیکی سیگار را ترک کرده اند. شواهد زیادی وجود دارند که نشان می دهند سیگار الکترونیکی می تواند یک گزینه ی موثر برای ترک سیگار باشد.
استفاده از سیگار الکترونیکی می تواند به شما در مدیریت میل به سیگار کشیدن کمک کند.
آزمایشی که در بریتانیا در سال 2019 منتشر شد نشان می دهد که احتمال موفقیت افرادی که از سیگار الکترونیکی برای ترک سیگار استفاده میکردند دو برابر بیشتر از افرادی بود که از سایر محصولات جایگزین نیکوتین مانند چسب استفاده میکردند.
در فروشگاه ویپ راما انواع سیگارهای الکترونیکی(ویپ/پاد) وجود دارد. میتوانید به ما مراجعه کنید و مناسب ترین نوع سیگار الکترونیکی برای خود را با کمک مشاوره های ما تهیه کنید.
ما راه ترک سیگار را برای شما راحت میکنیم.